Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Miksi pannukakkujen paistaminen epäonnistuu?

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Miksi pannukakkujen paistaminen epäonnistuu?


Näet kuvan täydellisestä, korkeasta pinosta pyöreitä pannukakkuja ja innoissasi päätät ryhtyä paistamaan elämäsi herkullisimmat pannarit, mutta lautaselle päätyykin puoliksi palanutta pannukakkukokkelia. Tuttua?

En väitä, että pannukakut maistuisivat mössääntyneenä yhtään sen huonommalta, mutta monien kommenttienne perusteella pieni pannukakkukoulutus olisi tarpeen! Kuinka onnistuneet pannukakut oikein paistetaan? 


1. Hyvä pannu on kaiken a ja o. 
Meillä on kotona yleensä ollut aina hyvät pannut, mutta auta armias kun päätin eräänä aamuna ilahduttaa poikaystäväni pannukakuilla hänen luonaan, mutta miestalouden omistama (jo aikansa elänyt) pannu tuhosi pienet rakkaat lättyseni! "Ahaa, tästä ne lukijat siis puhuivat." Muutama päivä sitten ostin ihan upouuden pannun Ikeasta, eikä sillä paistaessa tarvitse käyttää tippaakaan öljyä! Halleluja! 

2. Öljy käyttöön. 
Mikäli pannusi ei ole tuliterä, suosittelen käyttämään kuitenkin pientä tilkkaa öljyä, kuten olen ennen tuota Ikean pannua aina käyttänyt. Paistoin aikanaan ihan terveyssyistä pannarit oliiviöljyssä, eikä se mielestäni maistunut pannukakuissa, kunhan öljyä käytti todella vain sen pienen tilkan. Sittemmin ostin maapähkinäöljyä, jolla paistettaessa pannukakuista tulee ihanan pähkinäisiä! Muita öljyvaihtoehtoja on tietenkin kookos-, avocado- ja rypsiöljy :)

Sisältä juuri sopivan meheviksi jääneet pannukakut

3. Kärsivällisyyttä.
Ennen kuin käännät letun, varmista työntämällä lasta sen alle, että pohja irtoaa hyvin pannusta, eikä lätty heti leviä ympäri pannua. Mikäli käytät leivinjauhetta taikinassa, tiedät pannukakun olevan valmis käännettäväksi kun sen pintaan tulee pieniä reikiä! Ennen flippausta, käy lastalla läpi koko pannukakun pohja ja varmista, ettei se ole mistään kohdasta kiinni pannussa. 

4. Levy kohtuullisella lämmöllä.
Mikäli alat levy punaa hehkuen paistamaan pannukakkuja, ne palavat kiinni pannuun ja saavat kovan ruskean kuoren (alla oleva kuva) ja voivat jäädä sisältä raaoiksi. Tai sitten ne ylikypsyvät ja muuttuvat kuiviksi, koviksi, nahkeiksi alkeisletuiksi, joita minäkin söin vielä pitkään ennen kuin opin ylipaistamisesta pois. Kokemuksen myötä aavistus siitä, milloin lettu on sopivan kostea kehittyy! Mikäli taas paistat liian alhaisella lämmöllä, lettu ei tahdo kypsyä, eikä se saa tietynlaista jämäkkää kuorta, jota kääntämiseen tarvitaan. Meidän levyt säädetään asteikolla 1-12. Paistan pannukakut yleensä niin, että esilämmitän pannun ensin levy täysillä kuumaksi, sitten lasken lämmön kahdeksikkoon ja alan paistamaan. Jos levysi säädetään numeroin 1-6, suosittelen paistamaan nelosella.

Hieman liian kovalla höökillä paistetut pannukakut. Päällysosat ovat kovat ja lätyt tod. näk. kuivia

5. Flippauksen jälkeen vain pieni kypsytys.
Kun olet kerran kääntänyt pannukakut, voit nostaa ne lautaselle jo parin kymmenen sekuntin kuluttua! Oikeastaan heti, kun lastalla koittaessasi letun pohja on kypsynyt. Tässä vaiheessa jos pannareita paistaa liian kauan, ne muuttuvat kuiviksi. Itse syön mielummin vaikka sisältä hieman raakoja pannukakkuja kuin kuivia ja nahkeita!

6. Varmista että taikina vastaa tarpeitasi
Mikäli aikeissasi on paistaa paksuja jenkkipannukakkuja, taikinankin pitäisi olla aika jämäkkää, jottei taikina leviä pannulle letun tapaan. Jos taas haluat ohuita lettuja, taikinan kuuluisi olla juoksevahkoa (onko tuo sana?). Jos haluat haastaa itsesi letun kääntäjänä, voit levittää ohuita lettuja paistaessasi taikinaa kallistelemalla pannua. Näin saat vieläkin ohuempia, hyvällä tsägällä pitsireunaisia suomalaisia lättyjä. Kääntämistaidot pitää kuitenkin tätä tehdessä olla jo hyvin harjaantuneet.


Ei muuta kun treenaamaan! Ja hei, mikäli totaalinen epätoivo iskee, niin ei se oo niin justiinsa! Melkeimpä samalta se pannari maistuu joka muodossa. Tässä kuitenkin joitain tärkeitä kohtia, joita voi huomioida mikäli virheetöntä pannaripinoa havittelee!


Lisää vinkkejä pannareiden paistoon? Kommentoi niksisi!

Kaikkien kuvissa esiintyneiden pannukakkujen reseptit löytyvät ylhäältä Reseptit->Aamiaiset->Pannukakut kategorian alta!

Tunnisteet: ,

19 kommenttia:

28. elokuuta 2013 klo 11.15 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Suuri kiitos tästä ohjeesta ja samalla koko blogista! Elän itsekin terveellisesti ja entisenä kilpaurheilijana tiedän, mitä terveellisesti syöminen on. Sun blogis insipiroi kyllä niin paljon, että melkeen tekee mieli kokeilla jokaista ohjetta minkä postaat! :) Ja mainitsemisen arvoinen on myös tuo pannukakkujen kanssa syötävä "kermavaahto" johon tulee maitoa ja maitorahkaa! Jatka samaan malliin :)

 
28. elokuuta 2013 klo 11.21 , Blogger nyna kirjoitti...

Kkotona olevilla pannuilla pancakesit onnistuu ilman ongelmia mutta mun omalla pannulla ei sitten millään :D se on hyvä ja uus pannu, kuulemma laadukaskin mutta kaikki missä on kananmunaa menee pilalle :D pitää hommata toinen pannu pannareita varten.

 
28. elokuuta 2013 klo 11.24 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

On muuten superkätevä sellainen pienille letuille tarkoitettu pannu jossa saa paistettua kerrallaan 4 "pikkulettua"!

 
28. elokuuta 2013 klo 12.07 , Blogger Panda kirjoitti...

Mä rakastan lettujen paistoa! :D Pääsin vielä yhteen vaiheeseen tekemään sitä töissäkin, valtavat kreppipannut nenän edessä. <3 Olin ihan taivaissa, mun pomo ihmetteli että miten mä opin tekemään niitä lettuja niin nopeesti siinä ekan päivän aikana kun kaikilla kuulemma menee vähintään viikko.. :D

 
28. elokuuta 2013 klo 12.16 , Blogger Niina kirjoitti...

Mulla meni pannarit ennen aina pieleen viimeistään siinä vaiheessa kun lettua piti kääntää. Kerran seuratessani letunpaistoa Kuopion torilla tajusin, että taikina pitää kaataa pannulle ensin reunoille ja lopuksi vasta keskelle. Tällöin letun reunat ei jää niin ohuiksi suhteessa keskiosaan, että kääntäminen on huomattavasti helpompaa kun reunat ei hajoa heti kun yrittää työntää lastaa alle. Monille kokeneille letunpaistajille tämä on varmasti itsestään selvää, mutta tämän oivalluksen jälkeen mun letunpaisto helpottui huomattavasti ja olen saanut nauttia letun näköisistä letuista ”pannukokkelin” sijaan 

 
28. elokuuta 2013 klo 12.42 , Blogger essim kirjoitti...

Ja se lasta!! Sen pitää olla hyvä, ohut ja oikean muotoinen! Itse luulin olevani surkea letunpaistaja, mut vika olikin liian paksussa lastassa ja surkeassa, liian ohutpohjaisessa pannussa.

 
28. elokuuta 2013 klo 13.54 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Aivan loistava postaus!! Nämä vinkit tulevat todella tarpeeseen, kiitos :-)

 
28. elokuuta 2013 klo 14.04 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tästä sai hyviä vinkkejä, kiitos!:)
Mietin että kun sulla oli instagramissa kuva niistä kekseistä niin onko niiden resepti tulossa blogiin jossain vaiheessa? Tai pystyiskö niitä soveltamaan jotenkin että tekis vaikka välipalakeksejä joita vois esimerkiks kahvin kanssa ottaa?:)

 
28. elokuuta 2013 klo 17.37 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kiitos ja vielä kiitos tästä postauksesta! Kirjoittelin edelliseen postaukseen letunpaistoon liittyvistä ongelmista ja siihen saamani kommentit + tämä postaus tukena paistoin tänään ensimmäiset onnistuneet lättyset :) En laittanut rasvaa pannulle, mutta lisäsin 1tl rypsiöljyä lettutaikinaan (banaani + kananmuna) ja onnistui hyvin. :)

 
28. elokuuta 2013 klo 18.23 , Blogger Johki kirjoitti...

Valurautapannulla mennään, joten siks ei oikein pannarit onnistu ilman huikeaa määrää rasvaa. No, tulee vaan harvemmin tehtyä. Jossain vaiheessa vaan teflonista oli niin paljon ristiriitaista tietoa, kai sekin on kumottu, en tiedä. Olen tehnyt välistä ihan uunissa...sama kuin lihapullat yms. resepteissä monesti on paistinpannu mainittu. Uunissa helpompaakin :D

 
29. elokuuta 2013 klo 2.03 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Oivoi sulla on aivan sairaan ihana blogi!:) tosi hauskoja ja hyödyllisiä postauksia!!

 
29. elokuuta 2013 klo 14.14 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mulla ei oo kyllä ollut ikinä mitään ongelmaa paistamisessa eikä kääntämisessä ja vähän ihmettelin, miks tällanen erillinen ohje ees on pitänyt tehdä. :P Mut näköjään joillain on niitä ongelmiakin.

 
29. elokuuta 2013 klo 14.37 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

http://www.mass.fi/product_detail.asp?prod_brand=72&prod_id=2024 onko tää se maapähkinävoi mitä käytät? :)

 
29. elokuuta 2013 klo 19.01 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Minkä merkkisiin pannuihin ei tartu taikina kiinni (, mikäli ei siis öljyä käytä)?

 
29. elokuuta 2013 klo 19.55 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

HEYY!!

Tein tänään marjapannareita ja niistä tuli TOSI HYVIÄ! Mietinkin, että voiko noita pannareita syödä väli, tai iltapalaksi myös silloin kun on lepopäivä treeneistä?

Jotain ravintoarvoja ois kiva saada tosta sun ohjeesta hiilrit, rasvat ja protskut mikäli mahdollista :) KIITOS!

 
29. elokuuta 2013 klo 20.02 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ei liity postaukseen, mut jos et oo ennen ostanu Jyväshyvän "cracotte" täysjyvä leipäcrackereita nii kannatan;) Löysin tän rakkauden viime viikolla ja oon keksiny mitä mahtavimpii täytemössöjä päälle! Järjestin parin kaverin kaa cracker-juhlat ja ai että ku kaikki oli loihtiny nameja täytteitä:)) Vaan mielikuvitus on rajana! Nää tosiaan on täysjyvää ja yhessä palassa on 28kcal, oon nyt syönny näitä ihan mun perus aamuleivän sijaan:)

nyt syömistä oottaa cracker kera vaniljan makusen rahkamössön, banaanipalasten ja beanut butterin;)

 
29. elokuuta 2013 klo 20.31 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Wau, mikä blogi! Oon seurannut tätä blogia toukokuusta asti ja se on ihan super! Aina odotan innolla uusia postauksia :-)mahtava lisä tälle blogille olisi'nutrition labelit', joista näkisi ravintoarvot. Ihanaa syksyä!

 
30. elokuuta 2013 klo 16.13 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Onko näin, että yksi scoop eli mitallinen proteiinijauhetta vastaa 0.5dl? Eli painaako puoli desiä jauhetta 30grammaa? En omista keittiövaakaa ja olisi ihan kiva saada oikeat määrät jauhetta leipimuksiin :)

 
7. syyskuuta 2013 klo 9.42 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sul on tullu aika pitkä postaustauko. Koskas taas kirjottelet? :)

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu